26 Ekim 2013 Cumartesi

Saç Kıran Nedir

Saçkıran


Her sene yüzbinlerce insanı muzdarip eden bir hastalık olan saç kıran hakkında bilgiler vereceğiz. Neden ortaya çıktığı tam bilinmediği için kesin bir tedavisi de olmayan bir hastalık saçkıran. Saçkıran oldukça fazla yorum yapılan her kafadan çıkan farklı yöntemlerle ve tedavi ediyorum ayağına yatan para tuzağı sahtekarlarca sömürülmeye çalışılan bir hastalık. 


Bilinen bir çok şeyin aslında doğru olduğu bir hastalık. Saçkıran belirtileri hemen çıkmayan bir saç derisi hastalığı. Aslında genelde saç kıran için stres vb. derler ve doğrudur da ama saçlar stresten dökülmez. Saçkıranda stres bir çeşit mantarın yayılmasını hızlandıran faktördür. Stresle birlikte yayılan bu mantar dağılımını tamamladığında saçlarınızı dökmeye başlıyor ve siz stresi ortadan kaldıramadığınızda o da yayışmaya devam ediyor.

Bu sitede size saç kıran noktasında bilgilerimi paylaşacağım. Umarım yazdıklarımdan hepiniz fayda sağlarsınız.


Saçkıranın Nedeni


Saçkıranın nedenini bilmek saç kıran için yapılacak bakımı belirleyeceği için işe saç kıranın nedenini bulmakla başlamak gerekiyordu ve bende öyle yaptım. Bu konudaki araştırmalar şunları söylüyordu

Saçkıran Genetik


Saç kıranın genlerle alakalı olduğu sonucu yazıyordu bir çok yerde, genelde saçkıranın ortaya çıkmasında kişinin ırsi yapısının rolü olduğu düşünülüyordu. Mantar, virüs, çevresel faktörler, gerginlik gibi etkenlerin hastalığı tetikleyebildiği düşünülüyordu. Yapılan çalışmalar ailesinde saçkıran vakası olan kişilerde bu hastalığa yakalanma riskinin biraz daha yüksek olduğunu gösteriyormuş. Aile geçmişinde saçkıran dışında diyabet, romatoid artrit, tiroid hastalıkları, lupus benzeri başka otoimmün hastalıkların görüldüğü kişilerde de saçkırana yatkınlık olabildiği yazıyordu. 

Ancak saçkıranın oluşması başka bir bağışıklık sistemi hastalığının da olacağı anlamına gelmiyor.Yani genlerle alakalı olarak bir yatkınlık var, ben bunu zayıf bağışıklık sistemine bağlıyorum, sonuçta genetik bir rahatsızlık olsa genlerle hemen hemen herkese geçmesi gerekirdi ama tam olarak geçmediğine göre genlerle geçen şeyin bağışıklık sisteminin bazı hastalıklara karşı zayıflığı olduğunu düşünüyorum. Yani bazı insanlar nasıl ki grip ve nezleden daha fazla etkileniyorsa bu durumda bazı insanlarda genetik olarak bazı hastalık, mantar vb karşı daha savunmasız olabilirler.


Bağışıklık Sistemi Saçkıran


Evvela şunu bilmekte fayda var bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan korumakla görevli sisteme verilen isimdir. Saçkıranın ortaya çıktığı durumlarda ise, bağışıklık sistemi saç derisinde veya ciltte, işte saç veya sakal kıranın olduğu bölgelerde vücudu korumak yerine vücuda karşı bir saldırıya geçiyor ve kıl köklerini döküyor. Bu durumda akyuvarlar (beyaz kan hücreleri) saç köklerinde büyüyen hücrelere saldırır vesaldırı sonucu saç kökleri küçülür ve saç üretimi de yavaşlar. Ancak unutmayın ki bu geçici bir durum ve saç kökleri tamamen yok olmuyor ve dökülen saçların yerine yenileri çıkıyor.

Bu durumu oldukça fazla düşündüm bağışıklık sistemi bir yere neden saldırır sorusunun cevabını veriyordu aslında. Kıl köklerinde çoğalan bir virüs ya da mantara karşı bağışıklık sistemi saldırıyor olmalıydı, Sonuçta bütün doktorlar bağışıklık sisteminin bir oyunu olarak düşünüyorlar saçkıranı ve bazı doktorlar saçkıranın mantar vakıası olduğunu iddia ediyor. Bu durumda saçta çoğalan mantara karşı harekete geçen savunma sistemi kıl köklerine saldırarak düşmelerine neden oluyorlar. 

Stres ve Saçkıran


Şimdi bir çok insanın üzerinde hemfikir olduğu bir diğer hususa değinelim, üzüntü, stres, depresyon benzeri duygusal anlamda kişilere sıkıntı veren ruh halleri bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Saçkıran olan insanların birçoğundaki ortak hikaye de burada düğümleniyor, saçkıran duygusal travmaların, gergin dönemlerin ardından ortaya çıkıyor ve bu bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bu dönem saçkırana neden olan mantarın gelişme dönemi olarak düşünebiliriz. Mantar köklerde stresten kaynaklı zayıflayan bağışıklık sisteminin de etkisiyle yayılıyor. Mantar çoğaldığında ise bağışıklık sistemi kıl köklerine zaldırarak onları döküyor. Olayın mantıklı izahı bu.

Saçkıran sşırı gerginlik ve depresyon altında da görülebilen bir hastalık, psikolojik durum düzelmeye başlandığında hastalıkta eş zamanlı düzelme olduğu görülüyor. Yani bir çok insanın moralim düzelince hastalık gitti demesi de bu yüzden, saç kıranın zamanla ortadan kaklmasının nedeni de bu bağışıklık sistemi mantarı yeniyor ve kıl kökleri tekrar çıkmaya başlıyor.

Yani anlayacağınız saçkıranın nedeni kıl köklerinde stres vb. nedenlerle zayıflayan bağışıklık sistemine karşı gelişen bir mantar neden oluyor ve mantar çoğaldıkça bağışıklık sistemi kıl köklerini döküyor.

Zaten bazı ufak alanların olduğu kısımlarda saç kıran görülür görülmez, kazınması ve sarımsak sürülmesile iyileşme görülmesi bundan kaynaklanıyor, eğer erken farkedilirse kazınan ve kanatılan bölgedeki mantara karşı sarımsak etki gösterip mantarı öldürüyor. Aynı şey kullanılması oldukça sakıncalı olan sirke ruhunda da geçerli. 

Yani bu tedavilerden insanların sonuç alması ortada mantarik bir durum olduğunu doğruluyor. Ama sarımsak da sonuç vermiyor çoğu zaman diyeceksiniz evet vermez, bunu başka bir yazıda açıklayacağım. Ancak sirke ruhu yani asetik asiti saç derinize sürmeyin, mantarı öldürme pahasına ciğerlerinize zarar verebilirsiniz. Sirke ruhu denen şey sağlıklı bir madde değildir. Bunu da açıklayacağım.

2 yorum:

  1. oldukça detaylı ve güzel anlatmışsınız. emeklerinize teşekkür ederim. benim bir sorum olacak. alopecia areata denen bu illet 5 senedir yakamdan düşmüyor, acaba zaman geçtikçe saçlarımın çıkma olasılığı düşüyor mu?

    YanıtlaSil
  2. hayır düşmez. sorun şu ki hastalığa neden olan ruh hali ortadan kaldırılmalı, biliyorsunuz tamamen psikolojik bir durum

    YanıtlaSil