21 Ekim 2014 Salı

Saçkıranda Sarımsak Kullanımı

Saçkıran Tedavisinde Sarımsak


Saçkıran dediğiniz zaman akla ilk gelen madde sarımsaktır. Saçkırana iyi geldiği söylenir, faydasını gören kadar görmeyeni vardır, peki bu sarımsak saçkıran veya sakal kıran için gerçekten de etkilimidir. Bu sorunun cevabını bulmak için sarımsağın yapısını araştırdım. Bu yazıda size sarımsağın saç kıranda uygulanma biçimlerini sarımsağın yapısını aktaracağım. İyi okumalar dilerim.


Sarımsak 


Saçkıranda sarımsak kullanımı bu kadar yaygın, peki sarımsak ne yapıyorda bu saçkırana iyi geliyor, bunun cevabını sarımsağın yapısında gizli olduğunu düşünüyorum, işte sarımsağın yapısı.

İngilizce "garlic" olarak adlandırılan sarımsak bilimsel olarak "Allium sativum" olarak adlandırılır. Sarımsağın yapısında 33 çeşit kükürt bileşeni olduğunu bilmenizi isterim, sarımsağın o kokusu ve tadı bu kükürt bileşiklerinde oluşuyor. Sarımsak bileşiminde bulunan maddeler şunlar;

  • alliin
  • allicin
  • allixin
  • allyl polysulfides 
  • diallyl sulfide 
  • diallyl disulfude
  • diallyl trisulfide 
  • N-acetylcysteine 
  • N-acetyl-S-allylcysteine 
  • S-allylcysteine 
  • S-allylmercaptocysteine
  • S-ethylcysteine 
  • S-methylcysteine
  • S-propylcysteine 
  • 1,2-vinyldithiin
  • thiacremonone

Sarımsağın yapısını oluşturan ana maddeler bunlar olmakla birlikte sarımsak b3, b5, b6 ve c vitaminlerince zengin olup, manganez, fosfor, kalsiyum ve demir yönlerinden zengin bir besindir.

Sarımsağın tıbbi faydalarını incelediğimizde çoğu sağlık sorunu konularına dair yazılarla karşılaşsak da aslında saçkıranda kullanılmasının en önemli nedeni anti mantarik, anti bakteriyel özellikleridir. Zaten bazı doktorların saçkıranın bir çeşit mantar hastalığı demeleri ve bazı insanların saçkıranlarının sarımsakla geçtiğini söylemesi, bu iddiaları doğruluyor. Ki saçkırana iyi geldiği söylenen diğer maddeler, sirke ruhu, pelin otu, ardıç katranı, zırnık, tarçın yağı gibi maddelerde anti mantarik bitkiler. Bu da saçkıran noktasında sarımsağın ana etkisinin anti fungal yani mantarlara karşı olduğunu doğruluyor.

Saçkırana Sarımsağın Uygulanması


Saçkırana sarımsak uygulanması konusunda pek çok tavsiye bulunmakta.. Bunların başında bölgeyi kazıyın derler. Yandaki resimde alopesi areata univesalis olduğum için kullandığım malzemeleri görüyorsunuz. Çocukluğumda yaz tatillerinde sürekli çalıştığım için her sene başka bir dükkanda çıraklık yapardım, berber çırağı olduğum zamandan kalma bir alışkanlık olmuştu, lisenin birinci sınıfından beri ustura ile tıraş oluyorum.

Neyse uzatmayalım lafı konu dağılmasın, saçkırana sarımsak uygulayın diyenler genelde saçları kazıyın diyorlar ve işte en büyük hata bence burada başlıyor. Eğer saçkıran mantara bağlı bir rahatsızlıksa ki ben öyle olduğuna artık ikna oldum, saçı kazımak mantarın başka bölgelere yayılmasına yardımcı oluyor. Yani saçınızı kazımayın.

Sarımsağın Saçkırana Faydaları


Sarımsağın uygulanması noktasında havanda tuzla dövün alkol ekleyin gibi tariflerden tutun, da sarımsağın enlemesine kesilmesine kadar bir sürü tarif bulabilirsiniz, Bölgeyi kızartana kadar sarımsak sürün denmekte, Asıl amaç bölgedeki mantarı öldürmekte ve eskilerin bu sarımsak deneyimi uzun süreli kullanım gerektiriyor. 

Yani saçkıran veya sakal kıran gibi bir durumdan muzdaripseniz bölgeyi kesinlikle tıraş etmeden 6 ay kadar düzenli sarımsak sürerseniz sarımsak mantarı öldürebilir. Saçlarınızı çıkarabilir, birde sarımsak saçkıranın ilk açığa çıktığı zamanlarda daha etkili oluyor. Ancak uzun vadeli bir uğraşı gerekiyor. Yani aylar boyunca bölgeyi tıraşlamadan sarımsak sürerseniz faydasını görme ihtimaliniz yüksek, ama yayılım varsa sarımsak saçkıranda bir işinize yaramaz. İlerleyen yazılara sirke ruhu, pelin otu, iyot, ardıç katranını ele alacağım, çay ağacı yağı ve tarçın yağına değinmiştim. Zaten tesadüfi keşfettiğim ve geliştirdiğim tca ve diğer bakım kürleriyle olan metot ilk uygulamada çok iyi sonuç verdi 10 gün içinde yazıları periyodik olarak bitirdiğimde resimler ve videolarla bu yöntemi anlatacağım. Şimdilik hepinize geçmiş olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder