19 Kasım 2013 Salı

Saç Kıran Tedavisinde Çay Ağacı ve Tarçın Yağı


Saçkıran Çay Ağacı Yağı


Çay ağacı yağı Avustralya’da yetişen çok özel bir yağ ama Avrupa’da ve ABD'de oldukça fazla kullanılan, mantarları ve virüsleri öldürebilme gücüne sahip bitkisel uçucu bir yağdır. Yağı özellikle son günlerde birçok yerde duymaya başladık. Çeşitli mucizeler atfedilen bu yağla ilgili çok ciddi bir bilgi kirliliği söz konusu. Neredeyse her şeye deva olarak sunuluyor ama ne kadar gerçek, sunulan bilgilerin büyük çoğunluğu bu işin ticaretiyle uğraşanlarca yapıldığı için hakkında olumsuz şeyler duymak neredeyse imkansız hale geliyor. 


Avustralya’da yetişen çay ağacı, bizim rizedekinden bir hayli farklı bir ağaç, aslında adı çay ağacı yani boyu iki metreyi bulan, yassı yapraklı bir ağaçtır. Ağaç ingilizce "tea tree" olarak isimlendiriliyor, latince ise "Melaleuca Alternifolia"olarak adlandırılıyor.

"Çay Ağacı Nedir


Çay ağacı Melaleuca olarak bilinen hint defnesi ismiyle anılan Avustralya kökenli bir ağaçtır. Daha çok yapraklarından demlenen çayla ünlenmiş bir ağaçtır. Ancak bu ağacı bildiğimiz çayla karıştırmamak lazım. Zamanın gemicileri yapraklarından çay demledikleri için bu ismi vermişlerdir. çay ağacını bu kadar değerli kılan ise yapraklarından elde edilen uçucu çay ağacı yağıdır. 

Çay Ağacı Yağı Nedir 


Avusturalya kıtasında özgü olan bu yağı diğer yağlardan ayıran en temel özellik uçucu yağ yapısıdır. Genelde bitki tohum yağları, oleik, linoleik gibi yağ asitlerini içerirlerken uçucu yağlar bu asitleri içermezler. Zaten sivilce, mantar, seboreik dermatit gibi durumlarda çay ağacı yağının iyi gelmesini sağlayan durumda tam olarak içerdiği bu uçucu bileşiklerdir. 

Çay Ağacı Yağı İçeriği 


Çay ağacı yağının içeriğinde bulunan maddeler yaklaşık olarak şu şekildedir;
terpinen-4-ol  % 30-45
γ-terpinen      %10-30
α-terpinen      %5-10
1,8-Cineole    %0-15
α-terpinolene  %1.5-5
α-terpinol        %1,5-8
α-pinen            %1-6
p-simen           %0,5-8 

Çay Ağacı Yağının Faydaları 


Çay ağacı bir çok kişi tarafından, sivilceler, seboreik dermatit, cilt lekeleri, uçuk (herpes simpleks), hpv ( genital mantarlar), ayak mantarı, vb alanlarda kullanılmaktadır. Ancak unutmayınız ki çay ağacı bir ilaç değildir. Bir çok kaynaktan okuduğunuz bilgileri çoğunun yönlendirme amaçlı olduğunu internette yaratılan bilgi kirliliği ve pazarlama hileleri olduğunu unutmayın. Çay ağacı yukarıda sayılı durumlarda etki etmektedir, ancak asla mucizeler yaratamaz.
Çay ağacı kremi, çay ağacı şampuanı, çay ağacı diş macunu gibi ürünlerin içerisinde çay ağacı yağı oranının %1-2 civarında olduğunu unutmayınız. Çay ağacının faydalarından yararlanmak için saf çay ağacı yağından daha yüksek oranlı kullanmalısınız. Ama unutmayın çay ağacı yağını saf olarak kullanmayınız."  Kaynak


Saçkıran Tarçın Yağı


Tarçın yağı ise, defnegiller familyasının Güney Asya’da yetişen ve kabukları kullanılan bir ağaçtır. Kabuklardan ve yapraklarından distilasyon metodu ile tarçın yağı elde edilir. Hoş bir kokusu ve tadı vardır, içeriğinde; sinnamik, aldehit ve ogenol ihtiva eder. Sağlık açısından binlerce yıldır kullanılmaktadır. 


"Tarçın Yağı


Tarçın, defnegiller familyasının Güney Asya’da yetişen ve kabukları kullanılan oldukça hoş koku ve tatlar yaratan bir baharattır. İngilizce cinnamon oil olarak bilinen tarçın yağı ise, tarçın yapraklarının ve kabuklarından distilasyon yöntemi ile elde edilir. Tarçın yağı kabuk ve yaprak yağı olmak üzere ikiye ayrılır. Tarçın kabuk yağı oldukça hoş kokulu ve şifalı bir bitki yağıdır. Tarçın yaprak yağı ise mikrop öldürücü özelliği ile bilinen esansiyel bir yağdır.


Tarçın yağı eugenol, eugenol acetate, cinnamic aldehyde ve benzyl benzoate içerir.

 


Tarçın Yağının Faydaları


 

Ülkemizde pek bilinmemekle birlikte tarçın yaprak yağı kabuk yağına oranla çok daha şifalı bir yağdır. Tarçın yağı ülkemizde sık kullanılan bir yağ olmasına rağmen maalesef orijinal tarçın yağı bulmak çok zordur. Genelde tarçın esansı insanlara tarçın yağı diye satılmaktadır. Tarçın yağı şu durumlara iyi gelir.


  • Tarçın yaprak yağı çok iyi bir dezenfektandır.
  • Tarçın yaprak yağı koku bastırmada oldukça iyi deodoranta uygun bir yağdır.
  • Tarçın yaprak yağı çok iyi bir böcek kovucudur.
  • Tarçın yaprak yağı mantarlara karşı oldukça etkili bir yağdır.
  • Tarçın yağı çok iyi bir ağız dezenfektanıdır.
  • Tarçın yağı çok iyi bir sivilce karşıtı bakım ürünüdür.
  • Tarçın yağı selüloitlere oldukça iyi gelmektedir.
  • Tarçın yağı çok iyi bir dudak dolgunlaştırıcıdır." Kaynak
Tarçın Yağının bilinen en iyi dezenfaktanlardan birisi olduğunu görüyoruz. Zaten bu mantar öldürücü özelliği sayesinde saç kırana karşı oldukça etkili bir yağ haline geliyor.


Saçkırana İyi Gelen Yağlar

 

Şimdi internette saçkıran yani alopesi areata hakkında araştırmalar yaparken bazı yerlerde tarçın esansının saçkırana iyi geldiğini okudum ve hemen araştırmaya koyuldum ama araştırdıkça gördüm ki, bir uçucu yağın esansı sadece bir parfüm koku işlevi görüyor, yani yağın değerlerini taşımıyor, peki bu durumda blog ve forumlara yazan insanlar neden esansının faydalı olduğunu söylüyorlar. İşte ampulün yandığı nokta orda başladı, aslında kimse bunu yazmıyordu, oradaki yorumların çoğu da sahteydi, yani ya arayın şifa bende, şu ilacı, losyonu kullandım geçti diyenlerin hepsi yalan söylüyordu. Bu tarçın esansında da aynı olay olmuştu, marka belirterek bilmem ne tarçın esansını alın en etkili o diyen yorumları gördükçe insanların çaresizliğinden nasıl faydalanılmaya çalışıldığı daha bir tepemi attırdı. Peki neden esans dersiniz, çünkü bunun ticaretini yapanlar yağı pahalı olduğu için esansını satıyorlar, aslında insanlar yağ aldıklarını sanıyorlar ama satılması gereken esansiyel yağ yerine esans satıp bunu da ürünün üzerine yazdıkları zaman sorumluluktan kurtuluyorlar.

Bir benzeri durum çay ağacı için de geçerliydi, çay ağacı yağı için onlarca site onlarca yorum okudum, mantarlara iyi geldiği bilinen bu yağın saç kıran mantarına da iyi gelmesi lazımdı, ama aktardan aldığım ilk yağ ve onunla yaptığım bakımlardan sonuç alamayınca yağın neden etki etmediğini araştırdım, karşılaştığım sonuç ne oldu dersiniz, evet sahte yağ satmışlardı bana. Konuyu derinlemesine araştırdığımda bir çok markanın sahte yağ sattığını öğrendim, özellikle aktarlarda satılan yağların hemen hemen hepsi ya sahte ya seyreltik oluyorlarmış.

Neyse konumuza dönelim, saçkıranın bir mantarik rahatsızlık olduğu görüşü beni ikna ettikten sonra mantarlara iyi gelebilecek yağları araştırmaya başladım, bulduğum sonuçlar çay ağacı yağı, tarçın yaprak yağı, tarçın yağı, ardıç katranı (her ne kadar yağ değilse de yağlı tuhaf bir madde) idi. Bu noktadan sonra çay ağacı yağı ve tarçın yağlarını seyreltmem gerektiği saf kullanılmaması gerektiği yazıyordu özellikle amerikan forum ve bloklarında, tavsiyeler içinde hint yağı ve jojoba yağı vardı bende dinledim onları. Saçkıran için yağ karımı yazımı okuyabilirsiniz.

Kullanım sonucunda kısmi ilerlemeler yaşadım, saçkırana iyi geldi diyebilirim. Ama asıl sonucu tesadüf sonucu keşfettiğim kürle birlikte kullanınca yaşadım. Bunu yakında yazacağım.

2 yorum:

  1. lütfen tca uygulamanızın sonucunu yazarmısınız kurtuldunuzmu bu rahatsızlıktan ben de denemek istiyorum endişeliyim. lütfen herşeyi deniyorum sonuç alamadım
    "Xeljanz" adlı ilaç oldukça tehlikeli yan etkilerine rağmen alopesi universalde olumlu sonuç vermiş kullanan hastada hiçbir reaksiyon olmamış ilaç artirid için üretilmiş normalde ama henuz riskli olduğu için tr de kullanacak hastalarda takip formu düzenli kontrol gerekiyormuş tüberküloz kanser hepatid b-c riski yüksekmiş kullanalarda ölüm vakaları olmuş.oldukçada pahalı tca sizde olumlu sonuç verdiyse daha tehlikesiz rica ediyorum durumunuz nedir saçlarınıza kavuştunuzmu umarım kurtulmuşsunuzudr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeni bir yazı yazıyorum 1 haftaya kalmaz yayınlayacağım

      Sil